Katri Lylynperä hakee jatkoa edelliskesän hyvin sujuneelle treenille

Katri Lylynperälle viime kausi oli raskas, eikä alkusyksyyn asti hyvin sujunut harjoituskausi tuonut toivottuja tuloksia. Siksi toiveissa onkin nyt päästä jatkamaan ennen vaikeuksia ollutta hyvää treeniä.

– Henkisesti oli todella vaikeaa se, ettei tuloksia juuri missään tullut. Odotukset kauteen olivat olleet aika kovat. Kesä oli mennyt hyvin. Käytännössä yhden kisan hiihdin hyvin, Lylynperä viittaa kolmossijan tuoneeseen Skandinavia-cupiin Vuokatissa.

Hän analysoi keväällä valmentajansa Eero Hietasen kanssa kautta huolellisesti samalla, kun alkoi käynnistellä uutta kautta.

– Kausi oli valmennuksellisesti melko haastava, sairastelin viisi flunssaa ja vuodenvaihteen jälkeen oli välilevyperäisiä vaivoja. On haasteellinen tilanne valmentajalle ja urheilijalle, kun ei oikein tiedä mitä voi tehdä, mitä pitäisi tehdä tai onko ylipäätään järkevää tehdä mitään.

Lylynperä kävi kesken talven aurinkolomallakin tilanteen kohentamiseksi. Loppukaudella hän saikin tilanteeseen nähden valonpilkahduksia Rukalla ja Taivalkoskella.

– Toki kausi oli jo niin pitkällä, että aloin kuitenkin luovuttaa kaikki tavoitteet, oli helpompi ottaa positiivisempaa ilmettä ja mennä ilon kautta. Kävin kokeilemassa Lapponia-hiihtoakin.

Halusit kuitenkin kisata loppukaudesta?

– Ehkä se tuli just siitä, etten enää tavoitellut mitään. Oli helpompi hiihtää. Ei ollut mitään muuta tavoitetta kuin se, että saisinpa hiihtää niin, ettei satu.

Piteån Skandinavia-cupissa kipeytyneestä selästä löytyi magneettikuvissa pieni repeämä ja muutama laakea pullistuma. Selkä voi jo hyvin, mutta sen hyvinvoinnin eteen tehdään töitä, että vastaavilta ongelmilta jatkossa vältyttäisiin. Tällä harjoituskaudella selkä ei olekaan haitannut.

– Juhannukseen asti olen ollut täysin terveenä, nyt on pieni tenniskyynärpää, joka eskaloitui juhannuspesiksessä. Toivotaan, että menee nopeasti ohi. Muuten on mennyt hyvin. Yritetään jatkaa siitä mitä viime kesänä tehtiin, niin että se oikeasti kantaisi koko kauden, eikä ylirasituskaan kippaisi niin kuin viime syksynä.

Syksyn ylirasitusjakso aiheutti sen, että kilpailukausi alkoi käytännössä huolto-pk-taustalta.

– Planican-leiri olisi pitänyt jättää kokonaan välistä, Lylynperä sanoo nyt.

Nyt kesä on erilainen muutenkin, sillä haastajaryhmässä leirejä on hieman viime vuotta vähemmän. Seuraava leiri on elokuun lopulla Altassa, lisäksi lokakuussa Ramsaussa. Omalla leirillään Lylynperä suunnittelee käyvänsä heinäkuussa Lapissa, muuten hän treenaa Vuokatissa.

– Kotiharjoittelu on sinällään helpompaa, jos tulee sellainen tilanne, että pitää keventää, se on helppo kotona. Leirillä on aina sellainen, että kun ohjelma on tehty ja siihen tulee ryhmäpaine. Leirillä ei helposti anna ohjelmasta periksi, mieluummin vähän ekstraa. Kotona on helpompi reagoida oman kehon sanelemiin muutoksiin ja muokkailla omaa suunnitelmaa tarpeiden mukaan, myös jos on tarvetta koventaa.

Juhannuksen jälkeen Lylynperänkin ohjelmaan kuului Aateli Race, joka tosin hänen osaltaan jäi prologiin ja juoksuosuuteen.

– Kertoo sen, että oli pikkuisen rasitusta alla. En ole niin palautuneessa tilassa missä olisi ehkä pitänyt leirille tulla. Se pitää ottaa pikkuisen huomioon. Kisat meni omasta mielestä vähän alakanttiin siihen nähden, että kun kävin edellisellä viikolla matolla, se meni tosi hyvin.

 

Jaa juttu:

Copyright Vuokatti Ski Team Kainuu 2020   |   Vuokatti Ski Team ry, Kidekuja 2, 88160 Vuokatti   |  puh. 050 407 7500‬  |  hannu.koivusalo@vuokatti.net