Kohti olympiatalvea: Vilma Nissinen

Maajoukkuehiihtäjä Vilma Nissisellä on edessään mielenkiintoinen talvi.

– Elämä on jatkuvaa kehittymistä ja kasvamista. Olen nykyään yrittänyt katsoa erilaisista perspektiiveistä asioita, kuten urheilijan uraani ja sitä kuuluisaa isoa kuvaa. Nämä viisaat sanat ovat marraskuussa 24 vuotta täyttävän Vilma Nissisen.  

Nissinen, joka aikanaan tuli Vuokatti Ski Teamiin vain 15-vuotiaana ja sai pian kokeilla osaamistaan ja voimiaan viesteissäkin, kertoo että nyt kun harjoituskauden leirijaksot alkavat olla onnistuneesti takana on jotenkin olo syksyllä rauhoittunut. 

– Haluanm että kilpailemassa olisi kovakuntoinen, itsevarma ja iloinen Vilma kun kausi alkaa Suomen cupin kisojen myötä. Nyt tuntuu ainakin hyvältä, juuri siltä kuin olen haaveillut, kertoo kaksinkertainen pariviestin Suomen mestari Nissinen. 

Hiihtoa seuraaville on saattanut muodostua kuva, että Nissisen kohdalla siirtyminen aikuisten kansainväliseen hiihtoon on sujunut melko jouhevasti. Mielikuva pitää osittain paikkansa. 

Itse hän kuitenkin muistuttaa, että lukion jälkeisten vuosien kehitys on toki vaatinut sekä kovaa työtä, määrätietoisuutta että tilanteiden hallintaa. Jossain määrin hän on ehkä myös ollut niin sanotusti oikeassa tilanteessa oikeaan aikaan. 

– Nyt on tullut aika, jolloin toivon mukaan pystyn vakiinnuttamaan paikkani maailmancupissa. Etten joudu olemaan tuo nuorin, joka on aina liipaisimella.

Nyt Vilma Nissinen on A-maajoukkuehiihtäjä ja selkeästi tiellä kohti talven olympiakisoja. Hänen mukanaan on kaikki vuodet VSTK:ssa kulkenut eräs kokemus ensimmäiseltä talveltaan: Mustin ja Iivon pariviestin olympiakulta. Se, että hän sai teininä kokea sen kultatalven ja kaiken mikä siihen liittyi osana VSTK:n yhteisöllisyyttä, jäi nuoreen ihmiseen. 

Mikko Virtasen valmennuksessa on nyt aikuinen urheilija, joka on käyttänyt – ja käyttää – paljon aikaa miettimiseen millainen hän on, miten hän haluaa toimia, ja millaisiksi hän haluaa määritellä elämänarvojaan. 

– Psyykkinen osaaminen on myös keskeinen. Se on alue, jossa minä olen hyvä. Pitää pystyä hallitsemaan tilannetta että saa sen rakentamansa kunnon hyödynnettyä. 

On selvää, että kolmas SM-voitto putkeen pariviestissä, esimerkiksi taas Katri Lylynperän kanssa, olisi herkullinen. Kuten olisi haastaa kunnolla muut suomalaiset huippujoukkueet kaikissa talven viesteissä. Ja uusi henkilökohtainen SM-mitalikin…

Kuitenkin olympiakisat korkealla Kiinassa ovat tulevan kauden hienoin unelma, haaste ja mahdollisuus. Kun Nissinen miettii lajiohjelmaa, kisamatkoja olympialaisissa, tulee katseeseen odotuksen häivähdys. 

– Siellä on perinteinen kymppi, siellä on perinteinen pariviesti… ja tietenkin skiathlon… ja vapaan sprintissä olisi ehkä myös tilaa, hymyilee vuokattilainen, jolla ei hankalia kisamatkoja olekaan.    

Teksti: Leif Lampenius

Jaa juttu:

Copyright Vuokatti Ski Team Kainuu 2020   |   Vuokatti Ski Team ry, Kidekuja 2, 88160 Vuokatti   |  puh. 050 407 7500‬  |  hannu.koivusalo@vuokatti.net