Jasmin Kähärä: ”Nyt on nälkää paljon”

Jasmin Kähärä on toinen VSTK:n uusista nimistä ja yksi niistä nuorista, jolla edessä on mielenkiintoinen talvi.

– Nyt on nälkää paljon, ja nuorten MM-kisoissa sprintti on tulevana talvena vapaalla, muotoilee Jasmin Kähärä iloisesti.

Näyttämisen nälän ovat aiheuttaneet kahden edellisen MM-sprintin karvaat loppuvaiheet, joissa sattui ja tapahtui. Oberwiesenthalissa kaksi vuotta sitten Kähärä oli finaalin kuudes (U20), Vuokatissa viime talvena lopulta kahdeksas (U23) välierän loppusuoran sattumien jälkeen.  

Kähärä on asunut Vuokatissa toisesta lukiovuodestaan asti, mutta kokee kuitenkin että muutos on aika iso. Kisakaudella se sitten konkretisoituu.

– Innolla lähden Ski Teamiin mukaan. Suomen Cupin kisat ovat alkamassa ja haluan vakiinnuttaa tasoani niissä. Jokaiseen viestiin meillä on mahdollisuus saada tosi kova joukkue. Sisäistä kilpailua tulee todella olemaan. 

Kähärällä on juniorimeriiteissään sellainenkin erikoisuus kuin viiden henkilökohtaisen SM-kullan vuosi (2018). Hienoja hetkiä ovat kuitenkin myös olleet nuorten SM-viestit Mikkelin Hiihtäjien hienoissa joukkueissa. Nuorten viestikultaa juhlittiin viimeksi Kontiolahden SM-kisoissa talvella 2020. 

Edelleen Jasmin Kähärällä on tunne, että sprintissä menestyminen on tässä kohtaa realistisempaa. Toki töitä tehdään kokonaisvaltaisen kehittymisen ja menestymisen eteen. Jussi Simula toimii henkilökohtaisena valmentajana.

– Koen että minun monipuolinen lajitaustani vaikuttaa edelleen. On tullut jo hyvissä ajoin sitä nopeutta, räjähtävyyttä ja kimmoisuutta, miettii Kähärä.

Yleisurheilu oli mukana pitkään, mutta tärkeitä olivat aikanaan myös muut lajit kuten jalkapallo ja lentopallo. Noin kymmenen ikäisenä Jasmin seurasi tarkkaan ja innolla miten suomalaiset naishiihtäjät hallitsivat maastohiihdon maailmaa. Joitakin vuosia myöhemmin juuri hiihto alkoi tuntua täysin oikealta lajivalinnalta. 

– Oikeastaan kymmenvuotiaasta lähtien olen tiennyt että 2026 on olympialaiset. Silloin ne olivat haave ja unelma, nyt ihan selkeä tavoite. Siellä haluan olla hyvässä kunnossa – ja pärjätä! 

Pekingin olympialaisten vapaan sprinttiä taas Kähärä ei tällä hetkellä oikeastaan pohdiskele. Korkealle sopeutuminen on kuitenkin hänen mielestään tällä harjoituskaudella kehittynyt aika hyvin.

– Nyt on korkealla tullut oltua enemmän kuin ennen. Kesäkuussa olin ensin alppimajassa neljä viikkoa, ja sitten Livignossa kaksi ja puoli viikkoa heinäkuun loppupuolella.

Oloaan juuri nyt hän kuvaa aika lailla varmemmaksi kuin kesällä. Kähärä oli syksyllä Ramsaussa B-maajoukkueen kanssa ja kuvailee että koko leiri siellä sujui onnistuneesti.

– Siellä sain tehtyä onnistuneita harjoituksia. Nyt pitää vain saada onnistuneita lumiharjoituksia ja koviakin sellaisia. Odotan kyllä innolla jo Vuokatin Suomen cupia, Kähärä kertoi lokakuun mediapäivässä.

Teksti: Leif Lampenius

Jaa juttu:

Eveliina Piippo

VSTK:lla monta onnistujaa Vuokatin Aateli Racessa

Moni Vuokatti Ski Team Kainuun hiihtäjä onnistui 20-vuotisjuhliaan viettäneessä Vuokatin Aateli Racessa. Eveliina Piippo oli toinen, Jasmin Kähärä neljäs, Nelli-Lotta Karppelin kuudes ja

Copyright Vuokatti Ski Team Kainuu 2020   |   Vuokatti Ski Team ry, Kidekuja 2, 88160 Vuokatti   |  puh. 050 407 7500‬  |  hannu.koivusalo@vuokatti.net